Az ONIK Egyesület 2009. október 21-én alakult, lelkes informatikai karos hallgatók és Dr. Juhász István, debreceni egyetem informatikai kari oktató kezdeményezésére.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán 2005 vége óta működő ONIK Öntevékeny Csoportot alapító fiatalok úgy gondolták, hogy tevékenyen fognak részt venni a kar életében, a hallgatók és az oktatók részére szakmai, kulturális és szabadidős programokat szerveznek.

2007. év elején az Országos Info Paintball szervezésekor merült fel az ötlet, hogy a magyarországi és a határon túli, magyar informatikai oktatással rendelkező egyetemeket és főiskolákat össze kéne fogni. Ennek az összefogásnak az eredménye az ONIK Egyesület.

Elsődleges célunk hozzájárulni a széles látókörű, modern szemléletű, már a pályájuk kezdetén értékes hazai és külföldi tapasztalatokkal rendelkező informatikusok és informatika tanárok képzéséhez a magyar tudomány és oktatás színvonalának emelése érdekében. Ehhez a három fő pólust keressük: a hallgatókat, az oktatókat és a szakma képviselőit, olyan programok szervezésével, melyeken a hallgatók jobban megismerhetik az egyetemüket, főiskolájukat, és már beiratkozásuktól kezdve minél jobb képet kaphassanak leendő munkájukról, munkahely lehetőségeikről.

Az ONIK Egyesületnek egyetemeken és főiskolákon alapított Helyi Szervezetei vannak, melyek tagjai az adott felsőoktatási intézmény és vonzáskörébe tartozó cégek igényeit sokkal jobban ismerik, testre szabottabb programokat szervezhetnek, ezáltal maximalizálva a lehetőségeinket. Jelenleg a Debreceni Egyetem Informatikai Karán és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán működik Helyi Szervezetünk.

2012-től mi is tudjuk fogadni az adó 1%-ot! A nagylelkű felajánlásokat köszönettel fogadjuk, és a programjainkra fordítjuk.